Een blog is een vaak een onderdeel van een website waar regelmatig (dagelijks of wekelijks) nieuwe berichten verschijnen. Veel bedrijven gebruiken een blog om nieuws rondom het bedrijf kenbaar te maken. In de meeste gevallen kunnen lezers een reactie plaatsen. Er zijn verschillende manieren om een blog in te richten en veel valkuilen waar ‘de-huis-tuin-en-keuken-webbouwer’ geen rekening mee houdt.

Wij hebben een top 10 gemaakt met adviezen om een goed en veilig blog te starten!

1. Begin met installeren van het blog: altijd de laatste versie
In geval van een website welke gebouwd is in Wordpress of Drupal, is een blog een standaard functionaliteit die je in de backoffice alleen maar hoeft te activeren. Vervolgens maakt u minimaal 1 gebruiker aan met een wachtwoord.

2. Categorieën
Maak mimimaal 1 categorie aan (onder het kopje “Berichten” in WordPress). Wanneer een nieuw bericht gepubliceerd wordt in WordPress kunt u vervolgens de categorie toewijzen. Het is mogelijk om meerdere categorieën aan 1 bericht toe te wijzen.

3. Opmaak van het blog: Thema of plugin
Er zijn diverse templates beschikbaar waarin het blog kan worden vormgegeven. Indien dit geen onderdeel is van het website-template kan hiervoor een plugin te gedownload worden. Een plugin is een extra functionaliteit, Het is belangrijk om te bekijken of de plugin is getest in de huidige versie van WordPress en of deze niet conflicteert met reeds geïnstalleerde plugings. Plugins hebben vaak updates nodig en het is raadzaam deze ook uit te voeren. Test na iedere update of alle functionaliteiten nog steeds correct werken!

4. Meerdere admins
Het is aan te raden om meerdere gebruikers aan te maken op ‘admin-niveau’. Dit zijn de beheerders van het blog. Mocht er 1 account gehackt worden kunt u met de andere nog veel problemen oplossen. Zorg ervoor dat de ene admin wel verborgen is voor de ander. Dit kan via een multi-admin-plugin.

5. Installeer een fire-wall
Installeer een plug-in die vreemde aanvragen en aanvallen op je website tegenhoudt, bijvoorbeeld OSE Firewall.

6. Originele ‘admin’ gebruiker aanpassen
Een veel gemaakte ‘fout’ is het laten bestaan van de gebruiker “admin”. Op het moment dat de inlog op een standaardlocatie (wp-admin) blijft staan hebben kwaadwillende al twee dingen :
1. De plaats waar ze moeten inloggen om toegang te krijgen tot de backoffice
2. De naam van de gebruiker

Het enige wat ze nog nodig hebben is het wachtwoord. Op het moment dat deze admin ook volledig beheerder is van de website kunnen zij de complete website hacken, verwijderen of aanpassen. Zelfs zo, dat er voor de oorspronkelijke beheerders geen toegang meer is. Soms krijg je de optie om de website ’terug te kopen’ in andere gevallen moet je helemaal opnieuw beginnen met het inrichten van de website.

7. IP-restrictie voor inloggen
Hackers en kwaadwillende kunnen overal vandaan komen. U kunt uw WordPress wp-admin pagina beschermen met een .htaccess bestand. Met dit bestand kunt u de toegang tot uw wp-admin pagina beperken tot gebruikers vanaf een vertrouwd IP adres. U kunt een .htaccess bestand aanmaken in kladblok en de volgende inhoud plaatsen:

order deny,allow
deny from all
allow from 213.133.47.254

Mocht u vanaf meedere locaties werken kunt u meerdere IP-adessen toevoegen

8. Installeer activiteitslogboek
Bijhouden wat er binnen het domein gebeurt en wie de aanpassingen doet geeft u niet alleen inzicht in de doorlooptijd van aanpassingen maar u krijgt ook inzicht verdacht gedrag.

9. Automatisch sitemap updaten.
Google kijkt naar de sitemap van een website. Dit is een soort van inhoudsopgave. Alle pagina’s die hierin zijn opgenomen, kunnen binnen Google getoond worden. De pagina’s die hier niet opstaan, zullen niet in Google worden getoond. Door automatisch de (XML-)sitemap te updaten worden berichten direct opgenomen binnen Google. Het geeft bezoekers en zoekmachines inzicht in de structuur van uw website. Door deze structuur in een XML-bestand te zetten, geeft u zoekmachines eenvoudig toegang tot deze structuur, waardoor ze beter in staat zijn alle content te vinden.

10. Benader een ervaren webbouwer
Een webbouwer met ervaring bouwt uw website niet alleen sneller maar ook beter. Er zijn veel mensen die overweg kunnen met wordpress maar waar gaat u heen als u vragen heeft over hosting, e-mail of de vindbaarheid van uw website?

Precies, een professionele webbouwer!

Indien u een website laat  inrichten door Developid heeft u ervaring & inzicht ineen!
Wij rekenen voor bovenstaande punten in veel gevallen 2 uur, als dit onderdeel is van een webproject. Het gemiddelde webproject neemt in totaliteit 40 tot 60 uur in beslag.

TERUG NAAR FAQ